Gumiabroncs cimkézés

Views: 89

EU Gumiabroncs címkézési szabályozás

EU předpisy o označení pneumatik

A szabályozások szerint a gumiabroncsgyártóknak nyilatkozniuk kell az üzemanyag-hatékonyság, a nedves tapadás besorolása és a külső gördülési zaj teljesítmény tekintetében a C1, C2 és C3 abroncsokra vonatkozóan (vagyis főként személygépkocsikra valamint kis és nagy tehergépkocsikra szerelt gumiabroncsok).

A gumiabroncsok teljesítményére vonatkozó megbízható és összehasonlítható információ hiánya jelenleg megnehezíti az ügyfelek számára, hogy figyelembe vegyék ezeket az elemeket vásárlási döntésük során, különösen egy készlet használt gumiabroncs cseréje során. 2012 november 1-től a gumiabroncs teljesítmény adatai jelennek meg az értékesítési ponton és minden műszaki reklámanyagban, mind katalógusokban, szórólapokon és webes marketing anyagokon.

A cél a piac átformálása az üzemanyag-hatékonyabb, biztonságosabb és alacsonyabb zajszintű gumiabroncsok irányába a már elért szabványokon túl. Ez a gumiabroncsok teljesítményén és árán alapuló verseny útját is egyengeti, ami kutatás-fejlesztés terén is növeli a befektetéseket.

(Forrás: Európai Bizottság)

Az EU gumiabroncs címkézési rendszert a következő három kritérium alapján vezetik be

01. Üzemanyag-hatékonyság

EU předpisy o označení pneumatik

Az üzemanyag-hatékonyságot a gumiabroncsok gördülési ellenállása alapján mérik.

A gördülési ellenállás az az ellenállás, mely akkor lép fel, ha egy kerek tárgy, mint pl. egy labda vagy gumiabroncs sík felületen gördül, állandó sebességgel, egyenes irányba. Ez főként a gördülő tárgy és a gördülési felület, vagy mindkettő deformálódásából adódik.

További befolyásoló tényezők a kerék sugara, az előremeneti sebesség, a felület tapadása és a viszonylagos mikrocsúszás az érintkező felületek között. Jelentősen függ a kerék vagy a gumiabroncs anyagától és a talaj típusától.

BesorolásPCR (C1)LTR (C2)TBR (C3)
ARRC ≤ 6.5RRC ≤ 5.5RRC ≤ 4.0
B6.6 ≤ RRC ≤ 7.75.6 ≤ RRC ≤ 6.74.1 ≤ RRC ≤ 5.0
C7.8 ≤ RRC ≤ 9.06.8 ≤ RRC ≤ 8.05.1 ≤ RRC ≤ 6.0
DÜresÜres6.1 ≤ RRC ≤ 7.0
E9.1 ≤ RRC ≤ 10.58.1 ≤ RRC ≤ 9.27.1 ≤ RRC ≤ 8.0
F10.6 ≤ RRC ≤ 12.09.3 ≤ RRC ≤ 10.58.1 ≤ RRC
G12.1 ≤ RRC10.6 ≤ RRCÜres

7 besorolási osztály létezik, G-től (legkevésbé hatékony) A-ig (leghatékonyabb)

A hatékonyság változhat a járművektől és a vezetési feltételektől függően, de a különbség a G és A osztály között egy teljes készlet gumiabroncs esetén csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást akár 7,5%-kal, vagy még többel a tehergépkocsik esetében.


02. Tapadás nedves úton

EU předpisy o označení pneumatik

A tapadás nedves úton a gumiabroncsok fékteljesítményét jelzi nedves útfelületen, és a jármű biztonsági teljesítményével függ össze. Az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok nagy üzemanyag-hatékonyságúak, de biztonsági problémák merülhetnek fel velük. Ez azért van, mert az alacsony gördülési ellenállású abroncsok kis mértékben tapadnak az útfelületre, ha az útfelület nedves. Ennek megfelelően az Európai Tanács előírása szerint a gumiabroncs-gyártó vállalatoknak információt kell nyújtaniuk a gumiabroncsaik tapadásáról nedves útfelületen történő fékezés közben.

BesorolásPCR (C1)LTR (C2)TBR (C3)
A1.55 ≤ G1.40 ≤ G1.25 ≤ G
B1.40 ≤ G ≤ 1.541.25 ≤ G ≤ 1.391.10 ≤ G ≤ 1.24
C1.25 ≤ G ≤ 1.391.10 ≤ G ≤ 1.240.95 ≤ G ≤ 1.09
DÜresÜres0.80 ≤ G ≤ 0.94
E1.10 ≤ G ≤ 1.240.95 ≤ G ≤ 1.090.65 ≤ G ≤ 0.79
FG ≤ 1.09G ≤ 0.94G ≤ 0.64
GÜresÜresÜres

Hét osztály G-től (leghosszabb féktávolság) A-ig (legrövidebb féktávolság)

A hatékonyság a járművektől és vezetési körülményektől függően változó lehet, de teljes fékezés esetén a különbség a G és az A között egy négy azonos típusú gumiabroncsból álló készlet esetén akár 30%-kal rövidebb féktávolságot jelenthet (pl. egy átlagos személyautónál 80 km/h óra sebesség mellett ez akár 18 m-rel rövidebb féktávolság)


03. Zajszint

EU předpisy o označení pneumatik

A külső zajszintet decibelben (dB) mérik, és három kategóriában kerül kijelzésre (lásd a fekete sávokat bal oldalon). Minél több a fekete sáv, a gumiabroncsok annál nagyobb útzajt bocsátanak ki.

EU předpisy o označení pneumatik

A hangerő decibelben (dB(A)) megadott értéke mellett egy piktogramm jelöli, hogy a gumiabroncs által keltett külső gördülési zaj a jövőbeni európai határérték (három fekete oszlop = viszonylag zajos abroncs) feletti érték és 3 dB-lel a jövőbeni határérték alatti érték (két fekete oszlop = átlagosan zajos abroncs) közötti tartományban, vagy több mint 3 dB-lel a jövőbeni határérték alatt (egy fekete oszlop = halk gumiabroncs) van-e..

Gumiszerelés, javítás 0-24 -ig M30 -as M3 -as autópálya autómentés, gumiszerelés, kerékcsere, személyautó, teherautó, kamion